top of page
Foto van schrijvermaykelmol

Probeer jij ook eens tweedekansje!?

Bijgewerkt op: 10 sep. 2022


Misschien ken je het wel: je beste maatje komt het schoolplein oplopen en heeft een spijkerbroek aan van het merk Dssquere2. Je complimenteert hem met zijn nieuwe aanwinst maar ondertussen vraag jij je af hoe hij zo'n broek van zo'n € 600,- kan betalen. Hij werkt maar 4 uur per week bij de Jumbo en zijn ouders zijn ook niet echt rijk ofzo.

Eigenlijk stelt het niet veel voor maar je bent tóch wel een beetje jaloers. Het laat je niet los en in de pauze vraag je hem hoe hij zich zo'n dure broek kan veroorloven. "Oh dat viel best mee hoor' was zijn reactie, 'het was (Dsquered2, z.d.) een tweedekansje, deze broek was teruggestuurd naar een webshop door een koper want er zat een vies geurtje aan. Ik kreeg hem voor minder dan €100,- en het geurtje was er bij de eerste wasbeurt al uit. Zo koop ik heel vaak mijn kleding of retourgoederen bij een webshop. Ook koop ik kleding die door een gebruiker die online worden verkocht zoals bij Vinted.com (z.d.). Zo ben ik én goed bezig voor het milieu en scoor ik regelmatig een koopje! Lekker bezig toch!! '


Misschien zegt het woord tweedekansje jou niets, het woord betekent eigenlijk hetzelfde als een tweedehandsje (een gebruikt product) maar dan in een moderner jasje. Tweedekansje klinkt net iets positiever. Tweedekansjes kom je tegenwoordig steeds vaker tegen bijvoorbeeld bij webshops voor computers, winkels voor gebruikte kleding, en internet winkels waar vaak producten, die toch niet bevallen, worden teruggestuurd. Deze producten worden dan onder de naam tweedekansje opnieuw aangeboden met (Kappersshop, z.d.) een leuke korting ten opzichte van een nieuw product. Voorheen gingen deze producten vaak in de vuilcontainer of werden ze aan opkopers verkocht voor bodemprijzen (Kröger, 2021).

Een andere vorm van tweedekansjes worden aangeboden door peer to peer netwerken (klik hier voor uitleg) (Liberbits, 2022).

Hierbij verkopen particulieren hun gebruikte producten die nog best een 2e rondje mee kunnen. Vinted.com (z.d.) is hier een mooi voorbeeld van. Hier verkopen mensen hun kleding, waar ze op zijn uitgekeken maar die nog prima een tweede rondje meekunnen. Dit kan soms heel veel geld schelen ten opzichte van een nieuw product en het is goed voor het milieu omdat er minder geproduceerd hoeft te worden.

(Vinted, z.d.)

 

We moeten allemaal meer duurzaam leven maar is een tweedekansje dan de oplossing?

Overheden (Ministerie van Algemene Zaken, 2021) en milieu instanties (Greenpeace België, 2021) schrijven er dagelijks over, we moeten echt ons consumptiegedrag en de lineaire productie (alles voor éénmalig gebruik en daarna bij het grofvuil) gaan aanpassen want onze wereld kan het huidige gedrag niet aan. Opwarming van de aarde een stijgende zeespiegel en lange periodes (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, 2021) van droogte komen steeds vaker voor. Hoe lang houden wij, en onze aarde, dit nog vol? Tweedekansjes en een peer tot peer site (zoals Vinted) passen goed binnen de circulaire economie. Waarbij het ideaal plaatje is dat we naar een wereld gaan zonder afval (Ministerie van Algemene Zaken, 2021). Alles moet worden hergebruikt.

Super mooi verhaal, maar gaan wij nu echt de aarde redden door onze kledingkast te vullen met afgedankte zooi van een ander en een laptop te kopen die een ander niet beviel? Is het wel allemaal zo mooi als het hierboven wordt verteld? De koper van het product stuurt het vast niet zomaar terug, misschien zit er echt wel een geurtje aan de broek die er niet uit gaat of werkt de laptop uit de tweedekansjeshoek van Coolblue (z.d.) echt niet goed! Dan zitten wij met de gebakken peren! Kun we het product dan ook terug sturen en krijgen we dan wel ons geld terug? Ik zie nog vele onzekerheden bij het kopen van tweedekansjes! Als dit allemaal niet het geval is dan is het helemaal niet goed voor het milieu laat staan voor je portemonnee. Dan kun je alsnog een nieuw product gaan kopen en is er alleen maar meer getransporteerd en geproduceerd.


En dan nog een ander ding, moeten we dan in kleding gaan lopen van een ander? Zelf ben ik helemaal niet ijdel maar het lijkt me niet heel fris ofzo! En ik vind het ook gewoon leuk om te shoppen en dan echt iets te kopen wat ik zelf wil of nu in de mode is, en niet iets wat een ander heeft uitgezocht. Dan moet je genoegen nemen met iets omdat het iets goedkoper is omdat het milieu daarmee geholpen wordt.

(Erickson, z.d.)

 

Slecht plan of goed verhaal?

Maar om niet meteen het goede idee van mijn vriend naast me neer te leggen verdiep ik me ook in de voordelen van de tweedehandsjes. Misschien is het wel helemaal niet zo'n gek idee om de wereld en het milieu een beetje te helpen en is het risico van een gebruikt product kopen helemaal niet zo groot.

Allereerst heb ik me verdiept in hoe bedrijven omgaan met hun retourgoederen en hoe deze weer worden aangeboden.

Als we kijken naar kleding werd er in 2019 zo'n 3 procent van de kleding die terug werd gestuurd vervezeld zodat er nieuwe kleding van gemaakt kon worden ( 1.278.000 kledingstukken) en 2,8 procent werd verbrand (1.193.000 kledingstukken). Voor alle overige teruggestuurde kleding is een nieuwe gebruiker gevonden (Kröger, 2021). Bedrijven als Bol.com en Wehkamp.com geven aan dat zij alles op alles zetten om voor retourgoederen een nieuwe eigenaar te vinden. Producten worden gereinigd, gerepareerd en met een leuke korting verkocht zodat een andere eigenaar en nog veel plezier aan kan beleven. Ook wordt er, net als bij een nieuw product, gewoon garantie en de retourmogelijkheid verleend mocht het product toch niet bevallen of naar behoren werken (BNNVARA, 2021). Eenzelfde zekerheid biedt Vited.com, daar wordt de verkoper pas betaald als jij als koper aangeeft dat het product zo is als omschreven. Is dat niet het geval stuur je het product terug en krijg je de betaling van Vinted retour gestort (Vinted, z.d.-b). Garantie kent Vinted.com niet, het is een gebruikt product die je koopt van een particulier, dan koop je het product zonder garantie.


Als je zoekt naar tweedekansjes bij de bedrijven zie je meteen hoe groot het probleem is als we hier niet aan meedoen. De keuze in dit soort producten is enorm en het moet dan gek zijn dat er niets naar jou of mijn smaak tussen zit. Als we met zijn allen niet openstaan voor de optie van een tweedekansje gaan al deze producten naar de avalverbrander of worden ze gerecycled om er een ander nieuw product van te maken. Dit zou betekenen dat er heel veel arbeid en energie moet worden ingezet om een goed product te vernietigen of te recyclen. Dit komt onze aarde dan vast niet ten goede.


Misschien moeten we het gewoon eens proberen, de volgende keer als ik iets nodig heb kijk ik in ieder geval even of er ook tweedekansjes tussen zitten. En als ik een nieuwe outfit nodig heb, check ik ook even een site als Vinted.com, misschien is daar wat leuk te koop voor een mooi prijsje wat al een rondje heeft meegedraaid. Ik ben benieuwd of ik het wat vind?!


Na het lezen van deze blog ben ik ook benieuwd wat jij er van vindt. Loop jij warm om kleding binnen een Peer to Peer netwerk te bestellen of lijkt jou dat het helemaal niks? En wat vind jij van de optie om een tweedekansje te scoren en zo jouw bijdrage te leveren aan een circulaire wereld? Als je wilt deel dan je mening in de feed hieronder.


 

Misschien zijn wij straks wel die vriend of vriendin met die veel te dure broek waar toch met een beetje gezonde jaloezie naar wordt gekeken!





(Pixers, z.d.)

 

Ik weet het beter!

Ja hoor, kom maar door dan. Laat even in de feed hieronder weten wat jouw ervaringen zijn met tweedekansjes! De beste tips deel ik in mijn volgende blog.


Graag lees ik jouw mening over deze blog! Vind je deze blog super nuttig, ontzettend nutteloos of heb je een andere tip? Gooi het in de feed hieronder.







19 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page